Manuele therapie / chiropractie

Manuele therapie wordt ook wel chiropractie genoemd. Manuele therapie houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van bewegingsbeperkingen van gewrichten en wervelovergangen. De behandeling wordt voornamelijk uitgevoerd op de wervelkolom (nek en rug).

Wat zijn bewegingsbeperkingen en waardoor onstaan ze?

 Door abnormale bewegingen vinden er veranderingen
rondom een bepaalde plek plaats. Dit geeft veranderingen
in het nabij gelegen gewricht

zenuwen kunnen in de knel komen te zitten

spieren en organen krijgen andere, foute prikkels

pijn, bewegingsbeperking en dus kramp, zijn het gevolg

kramp op zijn beurt geeft of veroorzaakt een slechte doorbloeding,
die zich verder in de omgeving zal uitbreiden

ontsteking, verkleving, verkalking kunnen het gevolg zijn

spieren worden vervolgens slapper en de coördinatie vermindert

 

Wat doet de manueel therapeut?
Door middel van een specifieke handeling (ook wel adjustment genoemd) worden de spieren rondom de aangetaste wervel of gewricht "uit de kramp" gehaald. Hierdoor kunnen spieren, zenuwen en bloedvaten aan hun herstelproces kunnen beginnen.

Hoe snel zie ik resultaat en hoe vaak moet ik terug komen met mijn dier?
Na de behandeling kan er direct effecten gezien worden. Omdat het lichaam houdt van gewoontes, zal het zeker wat terugvallen in oude patronen en daarom zijn meerdere behandelingen nodig, met een tussentijd van 1-2 weken. Het aantal behandelingen ligt aan het dier en de klacht.

Wanneer zal mijn dier baat hebben bij manuele therapie?
In alle situaties waarin uw dier niet functioneert zoals hij of zij dit altijd deed kan de oorzaak liggen in beperkingen of pijn van de wervelkolom (de nek en rug). Dit kan dus zijn bij kreupelheid, gedragsveranderingen (angstiger, agressiever), pijn, slepen met de poten. Andere situaties zijn als uw dier niet meer op de bank wil springen (dit mocht natuurlijk al niet) of de trap wil lopen, of als uw dier minder graag naar buiten wil en moeilijk gaat liggen of veel meer slaapt.

Is iedere oudere hond of kat kandidaat of is het ook geschikt voor jongere dieren?
Mens en dier zullen als ze ouder worden door ongelukken, door overbelasting, door foutjes in de bouw ergens stijver worden. Op het moment dat dit onverwachte of ongewenste beperkingen geeft, kan manuele therapie helpen om het leven makkelijker te laten verlopen. Dit kan dus bij oudere dieren het geval zijn, maar ook bij jongere dieren na een ongeluk, na te intensief sporten.

Combinatie met acupunctuur
De combinatie van acupunctuur en manuele therapie is zeer diervriendelijk en zonder bijwerkingen , waardoor ook dieren die bijvoorbeeld lever- of nierproblemen hebben geholpen kunnen worden om hun leven zo fijn mogelijk te leven.